Liverpool kommer tillsammans för Champions League-finalen men cupen är oåtkomlig

rovet började på toppen av Hanover Street nära Adelphi Hotel, och sänktes genom skvadronerna av al fresco drinkers utanför de irländska tavernaerna. Liverpool hade just scorat och bullret var som en avlägsen åska av en närmar sig armén. Sadio Mané tittade inte på Champions League-finalerna så länge sedan i en avlägsen senegalesisk by.Nu hade han just scored i en sådan final.

Även om deras resa slutade i nederlag har de här Liverpool-aktörernas handlingar redan blivit legendariska och gick in i folklore av denna stora, dramatiska och känslomässiga staden.

Några timmar tidigare i stadens centrum blev dessa män serenade av de tiotusentals som hade gjort en pilgrimsfärd till Liverpool. Dessa var inte triumphalistiska chants fulla av traditionell fotbollsbraggadocio där dina motståndare rundas chastised. Snarare var det lovsangar till var och en av de spelare som, mot alla oddsen, lyckades nå den största klubbens sportturnering på jorden.Och inte mer än Mo Salah, den egyptiska talisman vars mål hade drivit sitt lag till sin natt med öde i Ukraina. Den 25-årige verkar till och med ha blivit utrustad med en renässans i islamisk konst och kultur bland arbetarklassen i de röda stadsdelarna i denna stad. Igår sjöng omkring 3 000 av dem och dansade i skuggan av stadens ädla Adelphi Hotel, vars neoklassiska fönster hade Liverpool FC-flaggor som hängde från dem.För att låta Dodgy’s 1996-hit sjunka var Good Enough massor av Ricky Tomlinsons:

Om han är tillräckligt bra för dig, är han tillräckligt bra för mig.

Om han poängterar några få, l,[[ada3e175a78fd330c6e6b2d5633ba5a8then I’ll be Muslim too.

 

Thornhill, som arbetar som matron på ett upptagen Merseyside-sjukhus ville bara suga upp atmosfären. “När jag hör dem sjunger:” Du kommer aldrig att gå ensam “det gör bara att jag vill gråta. Den här staden har stött på så många sociala utmaningar, men de senaste åren verkar det som om det har börjat slå tillbaka och folk ler igen.Stadens centrum ser bra och levande ut och framgången för detta Liverpool verkar ha inkapslat det. ”

Något mänskligt och medkänsla äger rum när dessa stora fotbollstillfällen inträffar; saker som går långt djupare än dagens dricka sessioner och kamratskapet på terrasserna. Familjer samlas som söner och döttrar som inte har varit hemma i många år, känner att de behöver vara med sin kära och släkting. Avstämningar händer och gamla ont görs äntligen för att vila.

På Anfield i går kväll där verkan i Kiev strålades tillbaka till 30 000 fans var det något som var heligt, eftersom en liten pojke gjorde en speciell pilgrimsfärd av hans egna.Detta var hans första gång på Anfield och på hans baksida var Liverpool toppen buren av sin äldre bror som inte dött för länge sedan i mycket tragiska omständigheter. För andra är pilgrimsfärden att vara på dessa gator och vara i Liverpool på sin speciella dag hade börjat tidigt. Väntar på plattform 5 på Glasgow Queen Street för 8.30-tåget till York och sedan över Pennines till Liverpool stod en liten knut av Reds ‘skotska fanklubb. Vid varje station – Newcastle, Leeds, Manchester – gick hundratals till dem. Det var gott naturligt och älskvärt.I varje vagn fick mogna damer att hämta jackor och snygga skor på vägen till en seaside rendezvous med kusin Peggy för helgdagssemestern lära av namnen på Liverpool-laget som senast tog hem den stora cupen under 2005.

När pjäserna spred sig i natten var Paul Holleran filosofisk: “De gjorde oss fortfarande stolta och gav oss en säsong att komma ihåg.”