I Manchester United Anderson fick

Det verkade som berömmelse var oundvikligt och att Anderson kunde fortsätta att utvecklas i en fenomenal takt, för att han kom in i toppklubben under en legendarisk specialists vinge som vet hur man arbetar med unga talanger. Dessutom inkluderade Andersons partners sådana stjärnor som Wayne Rooney, Carlos Tevez och Cristiano Ronaldo. Är det möjligt att föreställa sig ännu bättre förutsättningar för framsteg?

***

I Manchester United Anderson fick en t-shirt med ett prestigefyllt nummer åtta, vilket var en manifestation av en otrolig tro på kapaciteten hos en 19-årig spelare. Men omedelbart fann Alex Ferguson att den brasilianska nybörjaren behövde spela lite djupare på sitt lag, vilket ledde till att han överför Anderson till mittfältets mitt från positionen under attackerna.

Det kan inte sägas att anpassningen till de nya villkoren var enkel, men Anderson klarade sig i allmänhet genom att spela 24 matcher i Premier League, varav vid 16 gick han i startlinjen. Detta hjälpte Manchester United att vinna titeln på mästare i England, men ögonblicket av ära Anderson upplevde i en annan turnering och en annan match.

I Champions League-finalen 2007/08, mötte Manchester United mot Chelsea i Moskva. Anderson var på bänken, där han tillbringade hela matchen och en halvtimme extra tid. Men några få sekunder före den sista visselpipan släppte Alex Ferguson brasilianen på fältet istället för Wes Brown. Tränaren fattade detta beslut specifikt för en straffskydds-serie. Det är intressant att det senare blir känt – Ryan Giggs vouched för Anderson personligen före Fergie, som sa att den unga brasilianen har rätt lugn, men han kommer inte att släppa honom.

Anderson växte upp i fattigdom i södra Brasilien. Han lämnade hem i åldern 12 år, hitta tillflykt i Gremio-akademin. Samtidigt sov den unga talangen precis under den öppna himlen i flera månader – i stället för klubbens stadium. Hans far var alkoholist och dog när Anderson var bara 11 år, och fotbollsspelaren lyckades återställa spänningar med sin mamma bara många, många år senare.