Farfar Mauro som heter Luigi

Mauro Camoranesi är fortfarande ett mysterium för hela fotbollsverdenen. Han förtjänar att komma ihåg, och han har något att skryta om för sin rika karriär, men det hände just så att det inte accepterades att berömma honom, och de italienska hjältarna valde andra.

Spela Mauro i Premier League, och om honom skulle du sjunga sånger. Hardworking, loyal, aggressiv, kraftfull, målmedveten, mästerlig, ointresserad, bipedal, lätt anpassningsbar och beslutsam – han hade alla kvaliteter av en kultfigur. Men på något sätt gick han obemärkt, i skuggan av sina samtidiga.

***
Mauro Camoranesi föddes 1976 i Tandil i provinsen Buenos Aires. Även i sina vildaste drömmar kunde han inte föreställa sig vad som skulle bli en fotbollsspelare och lägga på en t-shirt av det italienska laget vid VM.

Farfar Mauro som heter Luigi var en italienare som immigrerade till Argentina 1873. När den framtida Tandil-trollkarlen växte upp var han oroad över den lokala flodplattan, men han tog sina första steg mot en professionell fotbollskarriär i Aldosivi i andra divisionen.

Även då var hans liv så att alla framträdande figurer av lokalfotboll passerade honom – ingen märkte Mauros barn. Scouts av de argentinska grannarna i Camoranesi märkte inte – såväl som representanter för landslaget. Vid åldern 19 mottog han ett erbjudande från den mexikanska Santos Laguna, där han tillbringade ett användbart men utmanande år i MX League. Särskilt misslyckades med att bevisa sig själv – han litade sällan på.

Desperat att göra ett namn i Mexiko, fyllde argentinska och gick till Montevideo. Här, tyvärr väntade en annan besvikelse: i Montevideo Wanderers torkade han igen bänken. Efter att ha spelat i sex matcher, förtvivlade han sig av att hitta sig i Mexiko eller Uruguay, och återvände hem rätt till början av säsongen 1997/98.