“Brolin-Dahlin-Brolin!” – när Sverige slog England ur Euro 92

En av 59 spelare som Graham Taylor använde i uppbyggnaden till turneringen, valdes Daley till den sista gruppmatchen i Solna i ett försök att leverera Lineker efter lutande 0-0 oavgjort mot Frankrike och Danmark.

< p> “Jag kommer alltid att komma ihåg att det fanns en hel del negativitet med pressen – det kändes som att några av dem hoppades att vi skulle förlora,” berättar Daley till Guardian innan England möter Sverige i VM-kvartsfinalen på lördag. ”Det var mycket tryck på spelarna och manageren. Det var en us v dem mentalitet. På presskonferensen som jag gjorde före spelet kom jag ihåg att de försökte få mig att berätta för dem om jag skulle spela – de var 1xbet väldigt aggressiva.Det fanns ingen positivitet alls, vilket skiljer sig mycket från hur det har varit vid detta världscup. Keith Curle och vingen Andy Sinton i de två tidigare matcherna men valde en ungdomlig David Batty för mötet med Sverige. Tommy Svenssons formidabla sida, ledd av kaptenen Jonas Thern och inklusive Arsenals Anders Limpar, Martin Dahlin från Borussia Mönchengladbach och den stigande stjärnan Tomas Brolin i Parma, hade kommit in i turneringen i utmärkt form och var topp i gruppen efter att ha slagit Danmark i deras öppningskamp. Facebook Twitter Pinterest Englandsidan före kick-off, med Tony Daley till höger om främre raden.Fotografi: Bob Thomas / Getty Images

“Vi gick in i alla spelen full av förtroende eftersom resultaten hade varit riktigt bra ett tag,” säger Dahlin. ”Vi spelade alla i bra ligor runt om i Europa och det var mycket förmåga i truppen. Vi kände att vi kunde slå något lag så att England inte rädsla för oss.

Våldsamma scener orsakade av engelska fans i Malmö och Stockholm hade väckt tvivel om England borde få vara värd för 1996-turneringen, tilldelad en några 1xbet veckor tidigare.Men all rädsla Taylor kan ha haft om hans provisoriska sida förvisades när David Platt volleyade hem Linekers kors för att ge dem ledningen efter fyra minuter. “Vi började som ett hus i brand”, säger Daley, som driver Pro Level Performance, som tillhandahåller kompletterande träning till unga spelare, efter att ha tillbringat nästan ett decennium som fitnesstränare på Wolves. ”Det fanns ett par chanser att göra det 2-0 men vi var ganska glada över att leda i halvtid. Det var en fullständig vändning under andra halvlek. ”World Cup Fiver: registrera dig och få vår dagliga fotbollsmail.

Sex minuter efter intervallet gick Jan Eriksson hem från ett hörn och plötsligt var England på tågvirke.Taylor svarade med att säga Arsenal-anfallaren Alan Smith att värma upp innan han drog sig tillbaka Lineker, som behövde ett mål för att jämföra Sir Bobby Charltons rekord hela tiden, med 28 minuter att spela.

”För närvarande, för det var en taktisk byte i ett så stort spel, jag insåg förmodligen inte betydelsen, säger Daley. ”Men i efterhand var det en överraskning att se någon som hade gjort så många mål som tas bort, särskilt med tanke på att det slutade vara hans sista match.Jag kommer alltid ihåg Gary som en fulländad professionell så jag kan inte komma ihåg att han kastade sin skjorta eller klagade eller något liknande.

När Danmark gick 2-1 upp mot Frankrike behövde England hålla fast vid har en chans att gå till semifinalen men Brolin hade andra idéer. ”Allt hände mycket snabbt,” säger Dahlin. ”Klas Ingesson tog upp bollen och spelade en-två med Brolin och sedan bookmaker 1xbet spelade han ytterligare en-två med mig. Det målet visas alltid i Sverige och överallt jag går folk frågar mig om det. Jag vet att kommentaren blev mycket känd i England. ”Facebook Twitter Pinterest Gary Lineker lämnar fältet, aldrig för att återvända till England. Foto: Simon, Bruty / Allsport

“Brolin-Dahlin-Brolin! Det är härligt. Helt härligt, ”sa Martin Tyler. England var ute.Sverige fortsatte att förlora mot Tyskland i semifinalen, bara för att se ärkivalerna Danmark hävdar en sensationell seger i finalen efter att de hade dragits in som sena ersättare för krigsherjade Jugoslavien.

” Vi var det enda laget som slog dem, säger Dahlin, som fortsatte att spela för Roma och Blackburn och är spelaragent nu. ”Men att ha lyckats med Euro 92 gav oss förtroende för att göra det bra på VM i USA, där vi nådde semifinalen. Den här gången tror jag att vi kan göra det igen. Sverige har absolut ingenting att förlora och har spelat riktigt bra hittills. De har uppnått mer än de förväntade sig, men å andra sidan sätter de sina mål mycket höga som ni kan se från några av resultaten fram till denna punkt.De gjorde det bra mot Frankrike i kvalet och det har gett dem förtroende för att tävla med de allra bästa.

För Daley kunde den offentliga uppfattningen om Gareth Southgates trupp inte vara annorlunda än vad han upplevde då. Trots intensivt tryck förblev Taylor efter Englands eliminering men han blev avskedad när de inte lyckades kvalificera sig till USA 94. Efter nederlaget av Sverige innehöll Sun Sun Taylor’s huvud överlagrat på en rov, fullständig förödmjukelse för mannen som hade haft ett stort inflytande på Daleys karriär.

“Det var hemskt”, säger Daley, som trots att han blev tråkig av skador fortsatte att spela för Taylor på Wolves och Watford men aldrig lagt till sina sju mössor. ”Du är glad att kritisera mot dina prestationer men när det blir personligt är det för långt.Hur de behandlade Graham var en skam. Det gjorde verkligen ont för att vi alla var en del av laget, men han tog över huvudet.

”Gareth har förändrat saker för den här turneringen – allt är mycket mer positivt och spelarna har verkligen svarat. Det har hjälpt alla komma bakom dem. Det kommer att bli ett svårt spel men om vi spelar bra tror jag att vi kommer att vinna. ”