Han hatade brutten, så han gjorde rött och gult. Nu skulle han fira ett hundra

Han upplevde en tid när korten inte existerade. Meddelande brousci som Linhart från Kladno och Sparta Zuzánek först hörde “tytyty” och slipa vid stopp kallade huvuddomaren dem och berättade varför det utsöndras och sedan vältaligt sträckte ut sin hand till omklädningsrummet till domen medde läktaren.

När Ken Aston, en man som föddes exakt 100 år sedan i Colchester, utlöste kort revolution.

Det började med VM 1970 i Mexiko. “Tidigare domare noga övervägt varje utslagning, nu är det inte uppfyller sin ursprungliga betydelse. Gula kort är alltför farligt redskap och utsöndring är inflations. När allt kommer omkring kan du få ett gult kort för en trivial brott i den 10: eminuter, och då måste man bedömer om pannan “, säger Jenšík och frågar om understryka att detta är en rent personlig åsikt.

Den yngre generationen nu kanske inte ens inser att ibland spelas utan kort. Och det förändrades inte. Och att målvakten kunde ha fångat den ballong som hans lagkamrat fick spela från bottenlinjen.

Fotboll var annorlunda. Under tiden hade Bican, Kvašňak eller Masopust gått för tidigt, men de var sällan uteslutna jämfört med nutiden.

Förra säsongen den tjeckiska ligan domare delade ut totalt 954 gula kort och 45 röda. Före 1970 fanns det ingen sådan statistik eftersom det inte fanns några kort.

Den engelska innovatören Aston bröt sinne om att straffa fotbollsspelare som inte respekterar reglerna.Redan vid världscupen 1962, dömde den brutala matchen mellan Italien och hem Chile, var han angelägen att coacha båda lagen. Spelare var knäckta och sparkade, våldsamma händelser måste lösas av polisen, och fotboll blev först straffad av filminspelningar.

Fyra år senare kom den engelska läraren här. Han körde med bil från Wembley och var tvungen att stanna vid Kensington Street vid trafikljuset. Tanken kom: “Den orangefärgen (gult kort) kommer att vara en stark påminnelse, spårets röda färg.”

Och fotbollsverdenen har förändrats för gott. För det bättre? Vi kan argumentera för detta. Hur som helst dog Kenneth George Aston den 23 oktober 2001 som en berömd fotbollsinnovator.