Det är en sak att undvika fattigdom och bli

En gång i Europa blev Weah känd: tre gånger den bästa fotbollsspelaren i Afrika, ägaren till “Golden Ball” och guldet i Frankrike och Italien – han gjorde allt. Men det var inte slutet på hans resa.

Det är en sak att undvika fattigdom och bli en framgångsrik idrottare, och en annan att ta ordförandeskapet i ditt land. Nästan strax efter invigningen tilldelade Weah sina tidigare tränare Arsene Wenger och Claude Le Roy titeln Knights of the Great Cross av Orden av afrikansk förløsning.

Victor Moses

Genom törnen till stjärnorna. 11 fotbollsspelare som bara lyckades med ett mirakel

Mose föräldrar dödades i religiösa sammandrabbningar. Han var då 11 år gammal. Därefter försökte pojken hitta tillflykt i England. Han lyckades med detta: han antogs av en familj från North Norwood.

I det nya landet bestämde Moses sig för allvarligt att delta i sport, och han blev snabbt uppenbarad av Crystal Palace. Efter att ha spelat för klubben gick han till Wigan, och sedan Chelsea, med vilken han vann FA Cup, Premier League och Europa League. I sitt hemland Nigeria är han en nationell hjälte – det var Mises som hjälpte sitt lag att vinna den afrikanska nationen i 2013.

“När jag började gå i skolan blev jag van vid allting. Gradvis satte jag mig ner, räknade ut språket och hittade vänner. Det var svårt, men jag överlevde. ”

Ian Wright

Genom törnen till stjärnorna. 11 fotbollsspelare som bara lyckades med ett mirakel

Wright-familjen hörde till arbetarklassen, vilket är ganska normalt för framtida spelare. Många, som han, kunde komma ut ur icke-professionella ligor till toppen.

Men Ian Wrights barndom var mer komplicerad än de flesta. Vid 14 års ålder lämnade han hem och började arbeta. Vid 18 års ålder spenderade han en vecka i fängelse för att bryta trafikreglerna.

Fotboll för Rajat var en hobby, inte ett yrke. Efter att ha spelat med Greenwich Boro fans uppmärksammades han – ja, igen – av Crystal Palace-scouterna.

Efter framgång i “Palace” flyttade Wright till “Arsenal”, där han blev en legend. 185 mål, två England Cups, två League Cups, Premier League-titeln och UEFA Cup-vinnarnas cup – det här är hans arv.