Tigrar är på jakt. Och kartan över den atletiska världen förändras tack vare dem

Afrika kanske inte bara är en supermakt, och Kina är återigen ett land av gymnastik eller bordtennis. Den mörka hudens mörka hud har inte heller monopolet på de kortaste sprinten. Birdworld-mästerskapet lyfte fram globaliseringen av drottningen av sport.

“Vad årtionde är en blandning av nationaliteter expanderar,” följer huvudtränaren av representation Tomas Dvorak, halvt på skämt, utan snarare med riktiga aning säger: “Och det kommer att bli värre.”

Idrotts- Federation, IAAF nu det sammanför 214 medlemmar, hittills antagits förra året i augusti Kosovo, men första steget medalj ranking tidigare mästerskap var svartvitt – befogenheter de styrde. Förra året, ryssarna, långt före amerikanerna, men i Peking, världen, undrar, är den första Kenya med sju guld, sex silver och tre bronzer.Självklart, inte bara på grund av uthållighetskörningarna, som har ett lättbandspatent; Yego jousting-spelaren med Betht Barrier ändrade order i Peking.

Vad skulle den nya trenden? De traditionella länderna har upptäckt okonventionella discipliner för dem?

“Han kastar kenyansk, en arabisk pojke från Argentina, japanerna gjorde nyligen på VM medalj”, säger han följer tre gånger mästare jan železný OS och glädje över återkomsten av spjutet attraktiv disciplin. “Javelin är en gåva, men det kan födas i hela världen.”

Yego tog första lektioner vid datorn tittar oštěpařských mästare på YouTube, och har upplevt rätt vinkel kasta, kasta en fotboll genom en rostig grind.

Även om det är en nation avsedd för långdistans strid och att dessa afrikaner håller fortfarande den mest blod kenyaner det är något oštěpařského. “De matade en spjut i tusentals år” påminner Dvorak. “Och nu var det än en muskulös man som bestämde: Jag går och jag lär mig att kasta racing.Motivation är viktigt i hans land kämpar för en plats i solen. ”

Zuzana Hejnová flyger över hinder 15 år, och det är därför över dem igen bäst på jorden. “Jag har erfarenhet och känslor”, säger han.

Men då män på samma spår skurar “gröna” Betty tidigare volleyboll och kan Bahaman och ryska. “De räknat ut att jag kan göra något annat än bara maraton och Cross cyklar”, konstaterar Dvorak.

En annan faktor ligger bakom en atletisk boom. Talanger är på spel i varje land, men många saknar hemförhållanden och anläggningar, så atletisk tigrar jagar utländska tränare med know-how och erfarenhet.

Yega leder Fin Piironen tillsammans med egyptisk Abdelrahman, Peking silver, bildas en stark träningsgrupp.Betta utbildas av Sydafrikanska Koetze, Kinas långdistansstridare, American Huntington, som år sedan tog Mike Powell till världsrekordet.

Och den tjeckiska kocken i Peking hörde: Tomas, vill du inte träna våra skivor och tioåringar? Den tidigare världsrekordmakten lockade den iranska expeditionen.

Vad gör han? “Jo, jag frågade fackföreningschefen hur mycket det skulle öka min lön,” skrattar Dvořák. “Jag kan inte föreställa mig att jag skulle köra eller träna i en annan tröja.”

I andra länder har de inga problem. Och kartan över den atletiska världen förändras långsamt.